Η Ενορία μας

Μνημείο όχι μόνο εκκλησιαστικής αλλά ιστορικής και εθνικής σημασίας είναι η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού στα Άνω Λιόσια.

Ο εσωτερικός χώρος της Μονής με το Ναό και τα κτήρια του πνευματικού κέντρου και λαογραφικού μουσείου είναι τέλεια εναρμονισμένος με το φυσικό περιβάλλον και με την ηρεμία και την πνευματικότητα που αποπνέει αποτελεί πόλο έλξης των πιστών αλλά και κάθε επισκέπτη, ο οποίος επιθυμεί να νιώσει τη θαλπωρή και τη φιλόξενη ατμόσφαιρά του.

Ιστορία

Για την παλιά Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Χασιάς δεν έχουμε πολλά ιστορικά στοιχεία. Δεν γνωρίζουμε, λοιπόν, την ακριβή ημερομηνία ιδρύσεώς της. Τα επίσημα σωζόμενα κείμενα που υπάρχουν ανάγονται στον 18ο αιώνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τότε ιδρύθηκε. Ενδέχεται η δραστηριότητά της να υφίσταται ήδη από το 1615, έτος κατά το οποίο η Μονή συνεργάζεται με το μοναστήρι της Άγιας Τριάδος.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας πρωταγωνίστησε στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης των υποδούλων, στη διάδοση της πίστης, της ιστορίας, του πολιτισμού. Ευρισκόμενη η Ιερά Μονή στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, ήταν εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο των γεγονότων, διότι τα Λιόσια υπήρξαν δορυφορικό χωριό της Χασιάς, του προνομιακού κεφαλοχωρίου της Πάρνηθας. Με την έναρξη της επανάστασης εκεί εγκαθίσταται το ελληνικό στρατηγείο και δίνονται ιστορικές μάχες, για να επιτευχθεί το ποθούμενο. Ο Άγιος Ιωάννης γίνεται αρωγός στις προσπάθειες των σκλαβωμένων Ελλήνων και ένθερμος συμπαραστάτης στις κακουχίες των κατακτημένων.

Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ιεράς Μονής και εξαιτίας της συμμετοχής των ιερωμένων της στον αγώνα της απελευθέρωσης, κατά την περίοδο αυτή διαδραματίζονται πολλά γεγονότα. Στις 31 Μαρτίου του 1833 έρχεται η ποθούμενη ημέρα κατά την οποία αποχωρούν οι Τούρκοι από την  Αττική. Με το Βασιλικό Διάταγμα της 25ης Σεπτεμβρίου 1833 το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου κρίνεται διαλυόμενο, γιατί έχει λιγότερους από έξι μοναχούς. Πέραν τούτου μια ακόμα πνευματική συνεισφορά του παλιού μοναστηριού είναι η λειτουργία του ως σχολείο ελληνικών γραμμάτων.

Μετά τις καταστροφές που υπέστη η παλιά Ιερά Μονή και τη διάλυση που επήλθε επί Όθωνος και Αντιβασιλείας, παρέμεινε μόνο ο ερειπωμένος Ναός του Αγίου Ιωάννου. Το 1920 εμφανίζεται ο θεοσεβής Ανδρέας Γκριτζάλης, ο οποίος καταγόταν από τις Κυκλάδες, υπηρέτησε επί πολλά έτη στο εμπορικό ναυτικό ως μηχανικός και άρχισε να ανοικοδομεί το Ναό. Στις οικονομικές δυσκολίες που συναντούσε παρακαλούσε τον Άγιο, ο οποίος του υποδείκνυε σε ποιες οικογένειες θα απευθυνόταν, ώστε να συμβάλουν στο έργο της ανοικοδόμησης. Επίσης, η εικόνα που βρήκε ο θεοφιλής Ανδρέας, επιτελούσε θαύματα. Μάλιστα, κατά την κατοχή, πολλοί θυμούνται ότι την περιοχή σκέπαζε ένα σύννεφο και δεν γίνονταν στο σημείο αυτό βομβαρδισμοί. Έτσι, οι κάτοικοι ονόμασαν τον Άγιο «Βομβιστή ή Κανονιέρη».

Ύστερα από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Ανδρέας Γκριτζάλης οι κάτοικοι της περιοχής ευαισθητοποιήθηκαν και αποφάσισαν να αγωνιστούν, ώστε στο παλιό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου να ιδρυθεί Ενορία. Το Δημοτικό Συμβούλιο Άνω Λιοσίων κατά τη συνεδρίασή του στις 4 Οκτωβρίου 1977 με θετική εισήγηση του προέδρου του Γεωργίου Λιόση αποφασίζει την ίδρυση Ενορίας επ’ ονόματι του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου.

Το 1999 ο παλιός Ιερός Ναός υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω των σφοδρών σεισμικών δονήσεων. Λόγω παλαιότητας εκλήθη η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία επισκεύασε το Ναό και αποκάλυψε την πέτρα, με αποτέλεσμα να γίνει σήμερα το «στολίδι» της περιοχής.

Με την επίγνωση της ιστορικής σημασίας του παλιού μοναστηριού και των προσπαθειών για ίδρυση Ενορίας υλοποιήθηκε το όραμα της ανοικοδόμησης νέου Ναού, ο οποίος λειτουργεί ως πνευματικός πνεύμονας στην περιοχή. Ο επισκέπτης βλέπει, από τη μία πλευρά, τον τάφο του μακαριστού Ανδρέα, τα ψηλά κυπαρίσσια, την επιγραφή χαραγμένη στο οριζόντιο δοκάρι, την τοιχογραφία στο τύμπανο της αψίδας και αναπολεί το παρελθόν. Από την άλλη πλευρά, εισερχόμενος στο νέο Ναό και προσευχόμενος, χαίρεται για τους νέους στόχους και συμβάλλει κατά το μέτρο των δυνατοτήτων του, για να προσεγγίσει το μέλλον…

 

Πηγή: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Ν. ΜΠΟΥΡΝΕΛΗ, «Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος Άνω Λιοσίων»

Σήμερα, η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου συνεχίζοντας επάξια της ιστορίας της, προσφέρει τεράστιο πνευματικό έργο, «έργο ζωής»:

 • Ιερές Ακολουθίες στον Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου και στο παρεκκλήσιο του Αγ. Γεωργίου (κάθε Σάββατο).
 • Ιερά εξομολόγηση μια φορά το μήνα.
 • Ιερά Παράκληση στην Παναγία κάθε Τετάρτη και ώρα 17:00 στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και κάθε Δευτέρα και ώρα 17:00 στον Άγιο Γεώργιο.
 • Παρουσίαση στο διαδίκτυο με δική της σελίδα.
 • Κατηχητικές συνάξεις μετά τη Θ. Λειτουργία της Κυριακής.
 • Τμήμα μουσικής.
 • Τμήμα σκοποβολής.
 • Σχολή αγιογραφίας.
 • Λαογραφικό μουσείο.
 • Δανειστική βιβλιοθήκη.
 • Συμπαράσταση υλική και ηθική στους συνανθρώπους μας.
 • Ενισχυτική διδασκαλία αγγλικών και μαθηματικών.

Επισκεφτείτε τη σελίδα της Μονής «Άγιος Ιωάννης Άνω Λιοσίων», για περισσότερη ενημέρωση.

 

Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Πατέρα Νικόλαο Φωτείνη για την φιλοξενία του και την προσφορά του στην Ενορία μας.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ...

Βίντεο του Ι.Ν.Αγίου Ιωάννου με την ιστορία του

Open source productions