Ο Τόπος μας

Ξεκινάμε ένα μικρό, ξεχωριστό ταξίδι σε απόσταση λίγων μόλις χιλιόμετρων από το κέντρο της Αθήνας, στα όμορφα Άνω Λιόσια.

     Τα Άνω Λιόσια υπήρξαν ανέκαθεν δορυφορικό χωριό της Φυλής (Χασιάς), του προνομιακού κεφαλοχωρίου της Πάρνηθας, όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν ο ομώνυμος δήμος . Η περιοχή καταλαμβάνει μεγάλη έκταση και περιλαμβάνει πολλούς συνοικισμούς. Ο συνοικισμός μας έχει πάρει την ονομασία του από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σχολείο μας. Η θέα προς τον επιβλητικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας με το γνωστό μοναστήρι του Αγίου Κυπριανού, σκαρφαλωμένο στους βράχους της, είναι απίστευτα όμορφη.

     Οι κάτοικοι της περιοχής είναι άνθρωποι εγκάρδιοι, άνθρωποι του μόχθου και της διαρκούς προσπάθειας με ποικίλες πολιτισμικές καταβολές ˙αγωνίζονται για την αναβάθμιση της ποιότητας και των συνθηκών ζωής της περιοχής τους, για την διατήρηση των παραδόσεών τους συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διαμόρφωση και ανάπτυξη ενός γόνιμου πολυπολιτισμικού χαρακτήρα του τόπου στον οποίο ζουν.

     Από την άλλη πλευρά, η νέα γενιά προσπαθεί με εξίσου μεγάλη διάθεση και κέφι να βοηθήσει στην αναβάθμιση της περιοχής και στην προβολή της προς τα έξω με διάφορους τρόπους, κυρίως μέσω πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα ο αθλητισμός κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, καθώς τα Άνω Λιόσια διαθέτουν σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα, πισίνες, γυμναστήρια), όπου οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν δημιουργικά, ενώ η συμμετοχή τους σε επίσημους αγώνες έχει στεφθεί με επιτυχίες, διακρίσεις και βραβεύσεις.

     Aξίζει να αναφερθούμε στην ιστορική μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, η οποία, εκτός από τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, προσφέρει και στις μέρες μας σπουδαίο φιλανθρωπικό αλλά και παιδευτικό έργο. Στον χώρο της φιλοξενεί μουσείο με αξιόλογα ιστορικά, εκκλησιαστικά και λαογραφικά εκθέματα. Κάθε Κυριακή λειτουργεί κατηχητικό σχολείο για τους νέους, ενώ, παράλληλα, πραγματοποιούνται μαθήματα αγιογραφίας,  καθώς και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τελικά, αξίζει να κάνει κάποιος αυτό το μικρό ταξίδι για να επισκεφτεί την περιοχή μας;

Η απάντηση θα είναι δική σας …

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ...

Open source productions