ΛΥΝΩ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΟΥ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ

  Τίτλος:   ΛΥΝΩ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΟΥ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ
  Μάθημα:   Ομαδική εργασία (PROJECT) - ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ
  Τάξη:   A4 (τμήμα)
  Υπεύθυνη Καθηγήτρια:

  κα.  Γιαννοπούλου Ιωάννα, ΠΕ06

  Σχολικό Έτος:   2013 - 2014

Σκοπός της βιωματικής δράσης ήταν να βελτιώσουν οι μαθητές τη συμπεριφορά τους στις διαπροσωπικές τους σχέσεις μαθαίνοντας να επιλύουν τις συγκρούσεις που προκύπτουν στο σχολικό χώρο με ήρεμο και ειρηνικό τρόπο. Δεδομένου ότι η λεκτική, σωματική και ψυχολογική βία είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στα σχολεία, είναι αναγκαίο για τους μαθητές να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την επίλυση των συγκρούσεων που προκύπτουν στο σχολικό και προσωπικό τους περιβάλλον.

Τα ερωτήματα που μας απασχόλησαν ήταν:

Α. Ποιοι οι συχνότεροι λόγοι που προκαλούν συγκρούσεις στο σχολικό χώρο;

Β. Ποια τα αισθήματα που βιώνουν οι μαθητές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια σύγκρουση;

Γ. Πως μπορούν να αποφύγουν μια σύγκρουση; Πως μπορούν να την επιλύσουν;

Δ. Πως μπορούν να επικοινωνήσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα χωρίς να χρησιμοποιήσουν λεκτική ή σωματική βία;

 

Μέσα από τις δραστηριότητες της βιωματικής δράσης οι μαθητές γνώρισαν τρόπους να ελέγχουν τα αρνητικά τους συναισθήματα και ανέπτυξαν δεξιότητες για να χειρίζονται τις συγκρούσεις στο σχολικό τους περιβάλλον.

Συλλέγοντας υλικό από τις επί μέρους δραστηριότητες, οι μαθητές/τριες του Α4 έφτιαξαν ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τους συμμαθητές τους με θέμα την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων.

Επίσης, οι μαθητές/τριες ετοίμασαν μια ραδιοφωνική εκπομπή με το ίδιο θέμα. Έφηβοι ακροατές καλούν ένα ραδιοφωνικό σταθμό για να αναφέρουν σχετικά προβλήματα στο σχολικό περιβάλλον. Ο εκφωνητής της ραδιοφωνικής εκπομπής δίνει συμβουλές και η κατάσταση εξομαλύνεται…

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς έγινε παρουσίαση και των δύο αυτών εργασιών στους μαθητές της Α’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων.

Ενημερωτικό φυλλάδιο από την ομάδα ΑΕΚ. Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές: Αντώνης Τάσσιος, Σάββας Τσαφταρίδης, Σοφία Φιτόζοβα και Ζωή Χατσατούροβα.


aek team

 

Ενημερωτικό φυλλάδιο από την ομάδα ΟΣΦΠ. Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές: Κώστας Σωτηρίου, Χρήστος Τέλιος, Ηλίας Τουρνόγλου, Παναϊλα Χαλκίδου και Κυριάκος Χριστοδούλου.


osfp team

 

Ενημερωτικό φυλλάδιο από την ομάδα ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές: Άγγελος Ρούσσινος, Νικολέττα Τεγερμετζίδη, Γιώργος Τεντζεράκης, Μάνος Τζανάκης και Ναταλία Φουντά.


culture team

 

Ενημερωτικό φυλλάδιο από την ομάδα GREEN TEAM. Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές: Μιχάλης Τερεέβ, Ιλιάνα Τσομπανοπούλου, Μιχάλης Φύκιρης και Ισαάκ Χιονίδης.


green team

Open source productions