Άρθρα

Ο ρόλος της Διατροφής και της Φυσικής Δραστηριότητας στην ανάπτυξη των παιδιών

Αποκλειστικός σκοπός του σχολείου δε θεωρείται μόνον η μετάδοση γνώσεων από τα διάφορα γνωστικά πεδία αλλά και η καλλιέργεια δεξιοτήτων στα πλαίσια της δια βίου μάθησης και η απόκτηση συνηθειών απαραίτητων για την πρόοδο και την εξέλιξη των παιδιών. Αναφερόμαστε κυρίως σε τομείς όπως η διατροφή και η άσκηση. Ο συνδυασμός της διατροφής με τη φυσική δραστηριότητα αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για την υγεία και τη σωματική ανάπτυξη των μαθητών. Η καλλιέργεια της θετικής στάσης απέναντι στη φυσική δραστηριότητα και τις σωστές διατροφικές συνήθειες τίθενται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού και ολοκληρώνονται στην εφηβική ηλικία.

Αναλυτικότερα, η διατροφή αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες υγείας του ανθρώπου, ιδιαίτερα στην παιδική και εφηβική ηλικία προτείνεται το καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών να περιλαμβάνει 5-6 γεύματα σε τακτικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Ένα ισορροπημένο και πλήρες διαιτολόγιο περιέχει ποικιλία τροφίμων, ώστε να παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι δε χρειάζεται να  αποκλείεται κάποια κατηγορία τροφίμων από το διαιτολόγιο μας αντιθέτως πρέπει να περιλαμβάνονται τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων: γάλα, λαχανικά, ψωμί και δημητριακά, φρούτα, ψάρια, πουλερικά και κρέας.

Με άλλα λόγια, η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια γιατί συμβάλλει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διατροφικές ανάγκες των μαθητών με την άσκηση αυξάνονται ακόμα περισσότερο. Για το λόγο αυτό είναι θεμελιώδους σημασίας η λήψη του πρωινού γεύματος διότι παρέχει την απαραίτητη ενέργεια στους μαθητές και παράλληλα αυξάνει τις επιδόσεις  τους τόσο στις φυσικές όσο και στις πνευματικές δραστηριότητες. Κρίνεται ως ιδιαίτερα απαραίτητο οι μαθητές να ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι γνωστή για τις ευεργετικές επιδράσεις της και για τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της, τα οποία αδιαμφισβήτητα συμβάλλουν στη θωράκιση του οργανισμού τους ενάντια στις ασθένειες και στην πρόληψη ποικίλων προβλημάτων υγείας.

Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με τη συμμετοχή σε κάθε μορφή άσκησης και φυσικής δραστηριότητας έχει ποικίλες θετικές επιδράσεις και συμβάλλει στη διαμόρφωση όλων των πτυχών της προσωπικότητας του μαθητή. Πιο συγκεκριμένα, η φυσική δραστηριότητα βοηθάει στην ψυχική ανάταση και την ευεξία, καθώς αποτελεί έναν κατασταλτικό παράγοντα του άγχους  και τονώνει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Επίσης, συμβάλλει στην ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων και στην κοινωνικοποίηση των μαθητών. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι προάγει την πνευματική υγεία, προλαμβάνει ασθένειες, και συμβάλλει στην αρτιότερη μυοσκελετική ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οφέλη της άσκησης εντοπίζονται τόσο στον έλεγχο του βάρους όσο και στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ακόμη η ενασχόληση με οποιαδήποτε μορφή άθλησης καλλιεργεί την ανάπτυξη υγιών προτύπων και συμπεριφορών για την αποφυγή κακών συνηθειών όπως το κάπνισμα, τη χρήση αλκοόλ και εξαρτησιογόνων ουσιών.

Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι η μεθοδική διδασκαλία, η ενθάρρυνση και η παρότρυνση των εκπαιδευτικών κρίνονται ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την απόκτηση σωστών διατροφικών συνηθειών, οι οποίες σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των παιδιών, σε κάθε είδους αθλητικές δραστηριότητες εντός του σχολικού περιβάλλοντος ή σε αθλητικά προγράμματα που παρέχονται από τους δήμους και τα αθλητικά σωματεία της περιοχής, συντελούν πολύπλευρα στην ανάπτυξη των παιδιών.

Open source productions