Γρίφοι: Λύσεις

1. Το Νούφαρο

Αν το νούφαρο διπλασιάζει το μέγεθός του κάθε μέρα, θα καλύψει τον μισό βάλτο την παραμονή της μέρας που γεμίζει ολόκληρο το βάλτο. Καλύπτει, λοιπόν, το μισό βάλτο, την 99η μέρα.

 ααααα
2. Ο κύριος Τάδε και η κυρία Δείνα

Θα πρέπει να της δώσει 5,50 ευρώ. Έτσι, ο κύριος Τάδε θα έχει 5,50 ευρώ λιγότερα και η κυρία Δείνα 5,50 ευρώ περισσοτερα, άρα 11 ευρώ περισσότερα από τον κύριο Τάδε.

3. Πέρασε ζάχαρη

Θα κάνει ταχυδακτυλουργικά με τη ζάχαρη, οπότε ένα κιλό θα βρίσκεται πάντα στον αέρα. Άρα, το βάρος πάνω στη γέφυρα δεν θα ξεπεράσει ποτέ τα 82 κιλά…

 ααααα
4. Ο συλλέκτης αποτσίγαρων

Θα μπορέσει να καπνίσει οκτώ τσιγάρα. Με τα 49 αποτσίγαρα θα φτιάξει επτά τσιγάρα. Και με τα 7 αποτσίγαρα αυτών των τσιγάρων, άλλο ένα.

5. Τετράγωνα σπίρτα

Γράψτε τον αριθμό 4 με τα σπίρτα.  Το 4 είναι τετράγωνο του 2, αφού 22 = 4.

 ααααα
6. Η κιβωτός

Κανένα. Δεν έφτιαξε ο Μωυσής την κιβωτό, αλλά ο Νώε!

7. Ο μαθητής

Ο μαθητής αυτός είναι μικρούλης και κοντός, και δεν φτάνει για να πατήσει το κουμπί του 14ου ορόφου.

 ααααα
8. Άσπρο-Μάυρο

Η σκηνή εκτυλίσσεται ημέρα.

9. Τρεις γυναίκες

Είναι μια γιαγιά με της δύο κόρες της και τις τέσσερις εγγονές της, άρα, σύνολο, επτά γυναίκες.

 ααααα
10. Η Σοφία σβήνει τα κεράκια της

Για να βρούμε την ηλικία της Βιργινίας, πρέπει πρώτα να βρούμε τα χρόνια που πέρασαν από την εποχή που η Σοφία είχε την ίδια ηλικία με τη Βιργινία, μέχρι σήμερα.

Τότε, η Σοφία είχε την ίδια ηλικία με τη Βιργινία σήμερα, άρα τα χρόνια που πέρασαν ισούνται με τη σημερινή ηλικία της Σοφίας [24 ετών] μείων την τωρινή ηλικία της Βιργινίας.

Από την άλλη, η σημερινή ηλικία της Βιργινίας ισούται με την ηλικία της τότε συν τα χρόνια που πέρασαν[12+x].

Τα χρόνια που πέρασαν είναι ίσα με την ηλικία της Σοφίας μείον την ηλικία της Βιργινίας τότε [άρα 24-12 = 12] απ’ όπου πρέπει να αφαιρέσουμε τα χρόνια που πέρασαν [άρα 12-x]. Για να βρούμε τα χρόνια που πέρασαν μπορείτε να κάνετε την εξίσωση [όπου x = τα χρόνια που πέρασαν].

x = 12

x+x = 12

Συνεπάγεται x = 6.

Έξι χρόνια πέρασαν λοιπόν, έξι χρόνια διαφορά έχουν και η Σοφία με τη Βιργινία. Άρα, η Σοφία ήταν 18 [24-6] όταν η Βιργινία ήταν 12 και η Βιργινία είναι σήμερα 18 χρονών!

11. Φι και Σίγμα

Ο [ταχυδρομικός] φάκελος.

 ααααα
12. Οι δυο κουβάδες

Εννοείται ότι τα 4 λίτρα θα τα βάλετε στον κουβά που χωράει τα 5 λίτρα. Γεμίστε τον κουβά των 5 λίτρων. Αδειάστε τον τώρα στον άλλο που χωράει 3 λίτρα. Έχετε λοιπόν 2 λίτρα στον κουβά τον 5 λίτρων, ενώ ο κουβάς των 3 λίτρων είναι γεμάτος. Αδειάστε τον κουβά τον 3 λίτρων. Βάλτε στον κουβά τον 3 λίτρων τα 2 λίτρα. Ο κουβάς τον 5 λίτρων είναι τώρα άδειος. Γεμίστε τον και αδειάστε 1 λίτρο, όσο χρειάζεται δηλαδή για να γεμίσει ο κουβάς των 3 λίτρων που περιέχει ήδη 2 λίτρα. Έχετε Τώρα 4 λίτρα [5-1] στον κουβά των 5 λίτρων!

13. Κληρονομιά

Ο κάθε γιος πήρε το άλογο του άλλου.

 ααααα
14. Οικογενειακό πορτρέτο

Ο άντρας κοιτάζει τη φωτογραφία του γιου του.

15. Οι κάλτσες μου…

Τρεις. Επιλέγοντας τρεις κάλτσες, έχετε τέσσερις δυνατούς συνδυασμούς: είτε δύο κόκκινες και μία κίτρινη, είτε τρεις κόκκινες, είτε μία κόκκινη και δύο κίτρινες είτε τρεις κίτρινες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έχετε ένα σωστό ζευγάρι.

 ααααα
16. Ο ψηλότερος

Ας τους βάλουμε από τον ψηλότερο στον πιο κοντό.

Σάκης > Κώστας > Μερόπη > Χάιδω.

Άρα, ο τρίτος πιο ψηλός είναι η Μερόπη.

17. Ξέρετε να μετράτε;

Στην επόμενη γραμμή θα γράφει:

3 1 1 1 2 2 2 1

και στην επόμενη

1 3 1 1 2 2 2 1

καταλάβατε; Όχι ακόμη; Ουσιαστικά γράφουμε σε νούμερα αυτό που διαβάζουμε στην από πάνω γραμμή κάθε φορά. Για παράδειγμα [ 1 1 ] διαβάζεται [δύο ένα] και γράφεται [ 2 1 ].

 ααααα
18. Κιβώτιο άδειο και κιβώτιο γεμάτο

Για να υπάρχουν 900 γραμμάρια διαφορά ανάμεσα στα μπουκάλια και στο άδειο κιβώτιο, θα πρέπει το κιβώτιο να ζυγίζει 50 γραμμάρια. Τα μπουκάλια του κρασιού έχουν βάρος 950 γραμμάρια και η διαφορά βάρους είναι, πράγματι, 900 γραμμάρια.

19. Οι κλώσες

Εκατό αυγά. Υπολογίστε μια κλώσα γεννάει ένα αυγό κάθε οκτώ μέρες. Άρα, 400 κλώσες κάνουν 100 αυγά σε δύο μέρες.

 ααααα
20. Οι τέλειοι αριθμοί

Τέλειος αριθμός μικρότερος του 10, είναι το 6. Πράγματι, οι διαιρέτες του 6 είναι το 3,2,1 και 3+2+1=6

Το 28 είναι ο επόμενος τέλειος αριθμός. Οι διαιρέτες του είναι το 14, 7, 4, 2, 1, και το άθροισμά τους δίνει πράγματι 28.

Ο τρίτος είναι το 496.

Open source productions