Άρθρα

Δυνατότητες χρήσης του Διαδικτύου

Πληροφόρηση - Ενημέρωση

Η πληροφόρηση είναι ίσως η σημαντικότερη από τις δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο. Με τη βοήθεια ενός φυλλομετρητή (browser) μπορούμε να επισκεφτούμε διάφορες ιστοσελίδες και να ενημερωθούμε άμεσα για οτιδήποτε μας ενδιαφέρει. Επίσης, οι μηχανές αναζήτησης (π.χ. Google, Yahoo) μας βοηθούν να εντοπίσουμε εύκολα και γρήγορα μια πληροφορία, αφού καταχωρίσουμε τις κατάλληλες λέξεις – κλειδιά. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε πολλαπλές πηγές σχετικά με το ίδιο θέμα.

Στην αναζήτηση πληροφοριών συμβάλλει σημαντικά και η πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες και ποικίλες βάσεις δεδομένων.

 

Εξ αποστάσεως μάθηση

Με τον όρο εξ αποστάσεως μάθηση (distance learning) εννοούμε την εκπαιδευτική διαδικασία κατά την οποία ο εκπαιδευόμενος και ο εκπαιδευτής βρίσκονται σε φυσική απόσταση και η διδασκαλία επιτυγχάνεται με διάφορα μέσα επικοινωνίας με μικρή ή καθόλου φυσική επαφή. Σήμερα το κυριότερο μέσο της εξ αποστάσεως μάθησης είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και το διαδικτυακό περιβάλλον. Υπάρχουν, όμως, και άλλα μέσα τα οποία ενισχύουν την εξ αποστάσεως μάθηση, όπως είναι τα συστήματα τηλεδιάσκεψης.

Τα τελευταία χρόνια η εξ αποστάσεως μάθηση αποτελεί πλέον μια καλά εδραιωμένη διαδικασία εκπαίδευσης. Αυτό αποδεικνύεται τόσο από την εμφάνιση των Διαδικτυακών Σχολείων, όσο και από το πλήθος των Ανοικτών Πανεπιστημίων, τα οποία μέσω των μαθημάτων εξ αποστάσεως προσφέρουν επιστημονική κατάρτιση υψηλού επιπέδου και, ακολούθως, διεθνώς αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών.

 

Επικοινωνία

Η γνωστότερη μορφή επικοινωνίας στο Διαδίκτυο είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e– mail). Γνωρίζοντας την ηλεκτρονική διεύθυνση κάποιου, μπορούμε να στείλουμε μήνυμα και να φτάσει στον παραλήπτη μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Μόλις ο παραλήπτης ελέγξει τον λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, βλέπει το μήνυμα και μπορεί άμεσα να απαντήσει.

Υπηρεσίες επικοινωνίας στο Διαδίκτυο παρέχουν και οι ομάδες συζητήσεων (forum), όπου μπορούμε να συμμετέχουμε σε ανοιχτές συζητήσεις με ανθρώπους από όλον τον κόσμο σχετικά με θέματα που μας ενδιαφέρουν. Οι συζητήσεις αυτές πραγματοποιούνται  σε χώρους που λειτουργούν σαν πίνακες ανακοινώσεων. Μπορούμε να στείλουμε το μήνυμά μας και οι άλλοι χρήστες μπορούν να το διαβάσουν και, αν επιθυμούν, να απαντήσουν σε αυτό.

Επίσης, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι επικοινωνίας σε «πραγματικό χρόνο», όπως η συνομιλία (chat). Τα άτομα βρίσκονται την ίδια ώρα μπροστά από τον υπολογιστή τους και συνομιλούν, δηλαδή πληκτρολογούν το μήνυμά τους. Αν έχουν κάμερα και μικρόφωνο, μπορούν να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη, να βλέπουν και να ακούνε τον συνομιλητή τους, έστω κι αν βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης.

 

Κοινωνικά δίκτυα

Με τον όρο ιστοσελίδα Κοινωνικού Δικτύου εννοούμε τις ιστοσελίδες εκείνες (όπως Facebook, Hi5 και MySpace), στις οποίες μπορούμε να αναρτήσουμε στοιχεία, που θα αποτελέσουν το διαδικτυακό μας προφίλ, να έρθουμε σε επικοινωνία με φίλους ή να κάνουμε νέες φιλίες και επαγγελματικές επαφές, να ανταλλάξουμε γνώση, να ζητήσουμε άμεση υποστήριξη ή ακόμα απλά να ψυχαγωγηθούμε.

Γνωστά είναι και τα ιστολόγια (Blog), δηλαδή ιστοσελίδες, το περιεχόμενο των οποίων μπορεί να είναι οτιδήποτε, όπως νέα, πολιτικοκοινωνικός σχολιασμός, σχολιασμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των διασημοτήτων, προσωπικά ημερολόγια και ειδικά θέματα, όπως τεχνολογία, μόδα, αθλητικά, τέχνες, γαστρονομία. Μπορούμε εύκολα και δωρεάν να ξεκινήσουμε και να διαχειριστούμε το δικό μας ιστολόγιο, όπου άλλοι χρήστες μπορούν να προσθέτουν τα δικά τους σχόλια.

 

Ψυχαγωγία

Μέσω του Διαδικτύου μπορούμε να ακούσουμε τον αγαπημένο μας ραδιοφωνικό σταθμό ή να παρακολουθήσουμε τηλεοπτικές εκπομπές. Μπορούμε, επίσης, να ακούσουμε μουσική και να παρακολουθήσουμε σύντομα φιλμάκια ή ολόκληρες ταινίες, να διαβάσουμε περιοδικά, την εφημερίδα της ημέρας ή ακόμα και προηγούμενων ημερών, από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.

Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου ψυχαγωγίας στο Διαδίκτυο αφιερώνεται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια˙ μπορούμε να παίξουμε ατομικά, με τον υπολογιστή ή ομαδικά με άλλους. Δημοφιλή είναι τα παιχνίδια δράσης, τα παιχνίδια ρόλων και τα παιχνίδια στρατηγικής.

 

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Πολλές από τις υπηρεσίες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και στο Διαδίκτυο, παρέχοντάς μας πολλές ευκολίες, αποφυγή ταλαιπωρίας και εξοικονόμηση χρόνου. Μπορούμε έτσι να κάνουμε τραπεζικές συναλλαγές οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, να πληροφορηθούμε για τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών μας, να πληρώσουμε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου κ.ά., να ανανεώσουμε άδειες, να κάνουμε κρατήσεις σε ξενοδοχεία της χώρας μας ή του εξωτερικού, να πάρουμε αεροπορικά εισιτήρια, να ενοικιάσουμε αυτοκίνητα, να ψάξουμε και να βρούμε εργασία, να συμπληρώσουμε και να υποβάλουμε ηλεκτρονικά κάποιες αιτήσεις.

 

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Με το ηλεκτρονικό εμπόριο έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε αγορές προϊόντων από όλο τον κόσμο μπαίνοντας στα ηλεκτρονικά καταστήματα, που έχουν δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό. Επίσης, μπορούμε να διαφημίσουμε και να πουλήσουμε τα προϊόντα μας.

Τα οφέλη της χρήσης του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πολλά. Υπάρχει η δυνατότητα για εύκολη αναζήτηση και σύγκριση των προσφερόμενων προϊόντων και τιμών εξοικονομώντας μας έτσι πολύτιμο χρόνο και χρήμα. Σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος αγοράς είναι μικρότερο, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αγορών 24 ώρες το 24ωρο. Η πληρωμή γίνεται συνήθως με πιστωτικές κάρτες ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών, που προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια.

Open source productions